Esquire Theme by Matthew Buchanan
Social icons by Tim van Damme

01

Nov

Lever hond & kat

Leverziektes geven vaak vage symptomen.
De patiënt valt af, eet slecht, drinkt veel, braakt of “zit niet lekker in zijn vel”. Meestal valt de verdenking op een leveraandoening na bloedonderzoek. Een klein deel van de dieren vertoont geelzucht (gele huid en slijmvliezen). Verhoogde leverwaarden en/of geelzucht bewijzen niet dat de lever ziek is. Het bloedonderzoek laat zien dat er mogelijk sprake is van een leveraandoening, maar vertelt niet om welke leveraandoening het gaat.

Welke leverziektes zijn er dan allemaal?
Er zijn zeer veel ziektes aan de lever mogelijk. Een dier kan lijden aan een aangeboren ` leveraandoening (bijvoorbeeld levershunts, koperstapeling), een lever ontsteking (hepatitis) , maar ook tumoren in de lever komen vaak voor. Andere mogelijke oorzaken voor verhoogde leverwaarden zijn onder andere: ziekte van Weil, leververvetting, afsluitingen van de galwegen (bijvoorbeeld door galstenen), een snel ontwikkelende bloedarmoede, hormonale ziektes, medicijnen of een ontsteking van de lever als reactie op een ontsteking elders in het lichaam.

Hoe stel je de juiste diagnose?
Voor het stellen van de juiste diagnose is een echo nodig en moeten leverbiopten (weefselmonsters van de lever) worden genomen. Soms is een bacteriekweek geïndiceerd.

Is het nemen van leverbiopten pijnlijk en/of gevaarlijk?
Voor het stellen van de diagnose is het nemen van kleine (cytologische) biopten meestal voldoende. Het nemen van deze biopten is ongevaarlijk. Het doet net zoveel pijn als bloedprikken en minder pijn dan een lokale verdoving.
Voor het begeleiden van de patiënt, dus om te kijken of de behandeling aanslaat, is het nemen van “grote” (histologische) leverbiopten (zo groot als een luciferhoutje) noodzakelijk. Dit onderzoek gebeurt onder locale verdoving (hond) of onder algehele anesthesie (kat, bange hond). Grote leverbiopten mogen alleen worden genomen nadat de bloedstolling van de hond of kat in een laboratorium is gecontroleerd.